Så undviker du kunder som inte betalar

Oavsett bransch så finns det alltid kunder som av någon anledning väljer att inte betala fakturorna. Men som företagare går att det komma undan detta problem genom att lägga över ansvaret för fakturahanteringen på ett externt företag. För en mindre summa per faktura innebär dessa tjänster att du som företagare inte behöver oroa dig för obetalda fakturor.

Faktura via E-handel

Idag är det snarare en regel än ett undantag att E-handlare erbjuder fakturering via externa finansbolag. Ett exempel på Klarna men det finns även flera liknande finansiella tjänster. Det är tjänster som både underlättar för kunden och för E-handlaren.

Kunden beställer de varar som önskas och väljer sedan betalningsalternativ. Det som då är vanligt är att kortbetalning, direktöverföring samt faktura kan väljas. Om E-butiken har avtal med finansbolag kan alltså fakturan ske i samarbete med detta företag.

Det innebär därmed att finansbolaget tar hela ansvaret för fakturan och kräver in summan via inkasso eller Kronofogden om så behövs. De ser därmed till att du som företagare får betalat. För detta tar de en viss summa per faktura.

Factoring vid produkter och tjänster

Tjänsten ovan vänder sig främst mot E-handel och där privatpersoner köper från företag. Vid försäkring B2B eller försäljning av tjänster kan istället factoring användas. I grunden ges samma trygghet även om upplägget är något annorlunda.

Med factoring menas att fakturor säljs till finansbolag eller banker som i sin tur har rätten att kräva in skulden. På den faktura som skickas ut till kunden framgår det med tydlighet att fakturan är såld till ett annat företag och att det är därmed är dessa man ska kontakta vid frågor kring betalning.

Genom att använda factoring kommer fördelen med en bättre likviditet. Detta genom att säljaren får pengarna inom något dygn vid fakturaförsäljning. Visserligen betalas en viss procent i avgift men samtidigt får man bättre likviditet.

Det är däremot viktigt att komma ihåg att factoring finns med flera olika inriktningar och tilläggstjänster. För dig som söker säkerheten i att verkligen få fakturorna betalda är det viktigt att enbart välja factoring utan regress.

I korta drag innebär detta att du som företagare säljer fakturan, får betalt och sedan inte behöver bry dig mer om denna fordran. Detta i och med att finansbolaget tar över den och ansvarar för att den blir betald.

Om man däremot väljer utan regress innebär det att fakturan kan säljas åter till dig som företagare i det fall som kunden inte betalar. Därmed ges enbart fördelen med en förbättrad likviditet.