Arrangera minnesstund efter begravning

Efter en begravning är det vanligt att man samlas tillsammans efteråt för en minnesstund där man fikar, pratar och minns. Familj, vänner och kollegor får en chans att landa efter avskedet och som närmast anhörig kan det kännas svårt att veta hur man ska tänka och planera. Har man tagit hjälp av en begravningsbyrå med att ordna inför ceremonin brukar dom även vara behjälpliga när det gäller minnesstunden, vilket för många kan vara skönt om man inte orkar ta tag i allt själv.

Hitta en lämplig lokal

Vid val av lokal för minnesstunden kan man få bra tips från den begravningsbyrå man valt att anlita. Har begravningen varit kyrklig brukar man kunna hålla till i församlingsgården men man väljer såklart helt själv. För mindre sällskap kan det kännas både skönare och enklare att hålla till hemma hos någon så att man bara kan slappna av när själva ceremonin är genomförd. Annars passar till exempel en bygdegård om man är väldigt många personer som ska samlas.

Stå för värdskapet

Att själv vara värd vid minnesstunden kan kännas som en tuff uppgift men det kan ändå vara bra att överväga tanken. Värdens roll är att se till att gästerna känner sig välkomnade till lokalen eller bostaden där man håller till men det kan också vara bra om man tänkt följa ett program. Kanske är det några som vill hålla tal, spela en låt eller visa ett bildspel och utan någon som håller koll kan det kännas rörigt. Vill man absolut inte stå för värdskapet själv kan man även här i dom flesta fall få hjälp från en begravningsbyrå.

Fixa ett minnesbord

Ett trevligt och allt mer populärt inslag vid en minnesstund är att arrangera ett minnesbord. Här kan man ställa upp ett foto av den avlidne, några vackra blommor och andra minnessaker, samt en bok där anhöriga och vänner kan skriva några ord om dom vill. Det kan kännas fint att bara stanna upp en minut framför bordet och själv få minnas i lugn och ro en stund även efter det sista avskedet efter ceremonin.

Mat och dryck till gästerna

Smörgåstårta med kaffe är vanligt vid en minnesstund i samband med en begravning och ett bra alternativ om man inte vill lägg tid och kraft på något mer avancerat. Däremot kan det vara trevligt att leka med smaker som väcker minnen kring den avlidne – till exempel en favoriträtt eller ett bakverk som han eller hon var särskilt förtjust i. Kanske finns ett välskött gammalt äppelträd i trädgården, vars äpplen kan användas i en paj eller sallad. Kolla igenom handskrivna receptböcker efter favoriter, här kan finnas mycket inspiration att hitta.
Vill man hellre köpa färdig mat att bjuda på brukar den begravningsbyrå som hjälp till med planeringen både kunna tipsa och beställa catering till sällskapet.

Precis som med planeringen inför själva begravningsceremonin kan en begravningsbyrå även hjälpa till med mycket av det praktiska om man önskar hålla en minnesstund efteråt. Det behöver dock varken vara avancerat eller stort, bara en plats där man tillsammans kan samlas för att andas ut efter att den avlidne tagits till sista vilan.