Jobba som begravningsentreprenör

För den som arbetar på begravningsentreprenör på en begravningsbyrå är man ansvarig att sköta om dom praktiska uppgifter som kommer i samband med en begravning. Bland annat är man den som bokar både präst och kyrka i dom fall det önskas, eller annan förrättare och lokal. Man måste ha god förmåga och förståelse kring att möta människor som befinner sig i sorg och respekt är ett av ledorden inom branschen. Man behöver även kunna en hel del lagar eftersom man agerar ombud för ett dödsbo, där det finns mycket som behöver göras på kort tid och som regleras av lagen.

Nära möten med anhöriga

Jobbet på en begravningsbyrå innebär till stor del att man möter människor som står inför att begrava någon som varit nära. Kontakten med dom anhöriga måste hanteras varsamt och med stor respekt eftersom dom befinner sig i en svår situation. Det gäller att man kan läsa av olika situationer och hyra in begravningsbyrå och anpassa sig därefter, för att inte riskera att vara framfusig eller trampa någon på tårna. Tillsammans med dom anhöriga utformar man ceremonin efter deras eller den avlidnes önskemål och det gäller alltifrån att sätta in en dödsannons i tidningen till att smycka lokalen med blomsterarrangemangen.

Kontakt med olika myndigheter och företag

Förutom den nära kontakten man har med den avlidnes anhöriga så sköter man även om kontakterna med olika myndigheter och andra företag. Vid ett dödsfall behöver man ett dödsfallsintyg från Skatteverket och man kan även behöva kontakta en bouppteckningsförrättare. I vissa fall involveras även jurister eller advokater. Andra företag man samarbetar med när man sköter om det praktiska inför en begravning är catering- eller matfirmor, florister och stenhuggare.

Utbildning och framtid

Vill man jobba som begravningsentreprenör kan man antigen utbilda sig via en begravningsbyrå eller inom yrkeshögskola. Flera av dom stora och rikstäckande byråerna har internutbildningar som sker regelbundet. Det kan dock vara bra att veta att många byråer är familjeföretag som inte helt sällan går i arv och det kan vara svårt att få in en fot på grund av det. Marknaden är dessutom för närvarande väldigt stabil och det görs inte särskilt många nyrekryteringar.

Att jobba på en begravningsbyrå innebär ett yrke där man har många bollar i luften samtidigt. Man måste dessutom kunna läsa av människor som befinner sig i en jobbig stund och man behöver vara väl insatt i olika lagar och förordningar. Det är vanligt att man som begravningsentreprenör finns med som stöd under ceremonin och man sköter dom flesta kontakter som rör allt det praktiska.