Gör hemsida med webbyrå utan erfarenhet – vad kostar det?

Varje dag köps det otaliga domäner runt om i världen, varav en stor del som det senare skall göras betting hemsidor till. Visserligen är det vanligt att domänköpare anlitar en professionell webbyrå för att få hemsidorna gjorda – men det är också väldigt vanligt att man gör det själv idag. Att lära sig enklare verktyg för att göra hemsidor själv är enkelt, kanske enklare man tror. Men när är det egentligen värt att göra en själv, och när bör man ändå anlita en webbyrå?

Budget

Att anlita en webbyrå för en hemsida kan kosta allt mellan 4 000 och 40 000 kronor. Det är helt enkelt väldigt varierande priser, inte bara mellan olika byråer, utan också beroende på hur din hemsida ska göras. Det kan tyckas låta som ganska höga summor ibland, men det här är professionella webbutvecklare som behöver tjäna pengar på det jobb de utför. Ibland tar det väldigt lång tid att implementera funktioner, databaser och system, inte minst om det är något avancerat som ska göras.

Om du inte kan tänka dig att lägga de här pengarna på en hemsida, har du bara alternativet att göra det själv. Att lära sig ett verktyg som WordPress är enkelt och tar inte särskilt lång tid. Vissa skulle till och med hävda att det är lika enkelt som att sätta upp en omslagssida på Facebook. Bara du kan skriva inlägg, skapa sidor, installera teman och hitta pluggar kan du göra väldigt mycket – för en väldigt liten peng. Kostnaderna för detta och att anlita en webbyrå är knappt jämförbara.

Samtidigt är det givetvis inte möjligt att göra allting själv utan erfarenhet såsom https://xn--stockholmswebbyr-sob.se/ har. Ibland behöver man anlita ett proffs. Ska du göra en väldigt enkel hemsida är det fullt möjligt att göra det själv i WordPress, men ska du ha några avancerade funktioner är det sannolikt bäst att låta någon erfaren göra jobbet. Att lära sig Javascript, css och php tar tid – men om du inte har budgeten för att anlita en byrå kommer du att behöva lära dig dessa språk i vilket fall som helst (om du ska ha funktioner som kräver detta). Men det tar ofta väldigt lång tid.

Alltså: för en väldigt enkel hemsida behöver du normalt inte anlita en webbyrå, så länge du är villig att lägga ned några timmar på att lära dig WordPress.

Att köpa domän är enkelt

För någon som är helt ny på området kan det låta utmanande att hitta en domän och ett webhotell man är nöjd med. Något som gör det enkelt är de otaliga jämförelsetjänster som finns på nätet, där du snabbt kan få en överblick över vad domäner och webbhotell kostar. Dessutom finns det många webbhotell idag som är väldigt ”pedagogiska” på den här punkten. Det räcker ofta med några knapptryck för att få den domän du vill ha och ett webbhotellskonto som passar dina behov.

Om du inte har någon tidigare kunskap kan det vara bra att känna till följande:

  • En domän är din hemsidas adress på nätet, till exempel mindomän.se.
  • Ett konto hos ett webbhotell ger dig plats att förvara all information som är förknippad med din sida (och en del mer).