Silikon – Bästa vännen vid renovering i våtrum

Silikon är ”din bästa vän” när du renoverar i våtrum. Silikonmassan fäster enkelt på de allra flesta underlag och skapar den nödvändiga vattentäta ytan.

När du gör en badrumsrenovering, renoverar tvättstugan eller annat våtrum är det en sak som är viktigare än något annat – att hålla fukten på rätt ställe. Det gäller även efter att din renovering är klar och du exempelvis ska sätta upp krokar eller på annat sätt bryta det tätskikt som finns. Det är då som silikonmassan fyller sin primära funktion.

Varför silikonmassa?

Silikonmassa kan både användas under en pågående badrumsrenovering samt i efterhand för att täppa till mindre sprickor eller hål där krokar sitter/har suttit. Fördelarna med silikon är många:

  1. Stark härdad fog

Silikon är mycket starkt när det härdat. Det krävs kraftig påverkan för att det ska skapas sådana skador att fukten når in.

  1. Vattentät

Det är ett måste att material som används vid en badrumsrenovering är vattentäta. Det gäller att minimera riskerna för fuktskador så mycket som möjligt.

  1. Lätt att underhålla

Silikon är lätt att göra rent om det skulle bli smutsigt.

  1. Elastiskt

Eftersom silikon är elastiskt kan det lätt appliceras på olika ställen där funktionen är att stoppa mot fukt.

Var kan silikon användas?

Badrumsrenovering

Vid en badrumsrenovering används silikon till att täta en rad olika fogar. Den stora fördelen är att silikon kan konstant utsättas för vatten utan att påverkas. Bland annat är det vanligt kring toalettstolen och fogar mot duschhörnan.

Köksrenovering

Silikon används även i köket, om än i mindre utsträckning som vid badrumsrenovering stóckholm. Framförallt är det mellan bänkskivan och väggen och diskhon som silikonet används. Detta för att inte väta ska åka ner bakom skivan.

Fönster och sprickor utomhus

Silikon är även vanligt vid utomhusrenoveringar och badrumsrenovering stockholm. Det är en tätningsmassa som klarar av rörelser och håller tätt mot väta och fukt. Därmed används det exempelvis kring fönster och dörrar.

Kom ihåg att

Rent och fettfritt

Innan du använder silikon så är det viktigt att du rengör underlaget. Torka av synlig smuts och låt det torka innan exempelvis aceton vid badrumsrenovering stockholm kan användas för att få bort eventuella fetthinnor.

Fyll fullt

När du sedan ska spruta silikon i sprickan så fyll den noga och helt. Låt det gärna gå över något. Använd gärna en fokpinne för att peta in fogen så att det inte kvarstår några luftbubblor.

Skrapa och gör snyggt

Använd en silikonspackel för att dra bort överbliven silikon. Du kan även försiktigt dra med ett finger över området för att ”smeta ut” silikonet ordentligt.

Allt gammalt måste inte bort

När du ska applicera silikon är det viktigt att ta bort löst material först. Finns det gammal silikon på det ställe där du ska applicera ny silikon måste inte detta helt bort. Så länge det sitter stabilt finns ingen anledning att använda starka medel som tar bort silikonet. Med lite otur finns annars detta medel kvar när du applicerar ny silikon.

OBS – Det finns olika sorters silikon. Vissa är exempelvis speciellt framtagna för badrum medan andra är mer lämpade för utomhusmontering.