Så viktig är budgeten för din webbyrå

När dagen är kommen och din chef slutligen har bestämt sig för att hemsidan behöver designas om, kanske du är den lyckliga utvalda som får i uppdrag att tillsammans med en webbyrå ansvara för denna process. Innan du börjar tänka på färgpaletter och surfa runt på nätet i jakt på designer du gillar, behöver du dock ha en plan för projektet samt en budget.

Budget

Många företag sätter budgeten någonstans i mitten av processen, vilket är frustrerande för bägge parter. Din webbyrå har förmodligen suttit i otaliga möten där den potentiella kunden har sagt “ge mig bara ett pris” och därför tänkt att okej från squib som webbyrå , vi har en hyfsat budget att jobba med. Sedan visar det sig att kunden är oförstående till att de får en offert på 20 000 kr och bestämmer sig för att leta vidare efter en ny webbyrå.

En webbyrå vill att alla deras kunder ska ha den bästa och häftigaste sajten på nätet. Det är trots allt så att er webbplats kanske kommer finnas med i den portfölj som byrån glatt visar upp för andra potentiella kunder. En sådan sajt kostar dock en hel del pengar, vilket gör att er webbplats kanske inte kan va 300 sidor stor och ha alla de mest banbrytande funktionerna.

Detta bör du ha koll på

Innan du sätter dig ner tillsammans med din webbyrå bör du därför ha följande klart för dig:

  • Antalet sidor som webbplatsen ska ha.
  • Om det rör sig om en omdesign eller att ersätta den nuvarande sajten med en helt ny.
  • Den funktionalitet som den nya sajten behöver.
  • Huruvida ni själva står för bilder och videoklipp.
  • Har ni en strategi för att marknadsföra sajten? Kommer er webbyrå behöver hjälpa er med SEO, SEM, sociala medier och liknande?
  • Har ni i dagsläget ett domännamn? Var kommer sajten hostas?

Denna lista kan göras betydligt längre, och det är viktigt att din kravspecifikation är tillräckligt tydligt för att din webbyrå ska kunna beräkna tidsåtgången för den mängd arbete som behöver utförs i samband med byggandet av sajten.

Om det är så att mycket funktionalitet behöver implementeras på hemsidan, men detta arbete riskerar att överskrida budgeten, kan du begära att din webbyrå utför arbetet i etapper. Steg 1 kan vara det initiala byggandet av sajten och lanseringen, medan steg 2 innebär att e-handel och andra funktioner implementeras. I den tredje och avslutande fasen kan då ägnas åt den marknadsstrategi som ämnar att öka trafiken till hemsidan.