Målare har landets äldsta fackförbund

Som fackligt engagerad målare är det Svenska Målareförbundet som gäller. De har idag nästan 15 000 medlemmar och är det äldsta fackförbundet i landet (som ännu är verksamt). Bildandet skedde i slutet på 1880-talet, och yrkesgrupperna de organiserar är i stort sett desamma. Basen är i Stockholm och det finns nio regionala filialer.

De här yrkesgrupperna är anslutna

Trots namnet är det inte bara målare som är anslutna till fackförbundet. Idag är det följande yrkesgrupper som organiseras av förbundet:

 

  • Byggnadsmålare. Byggnadsmålare är ofta den yrkesgrupp man tänker på när man hör beteckningen ”målare”. Det är dessa som tapetserar och målar vid exempelvis renovering, nybyggnation och hos privatpersoner som anlitar en målare täby för exempelvis en fasadmålning. Yrket innefattar också personer som i huvudsak arbetar med materialen; att frakta dem och göra material samt verktyg redo för ett projekt.
  • Järnmålare. Järnmålare arbetar i huvudsak med rostskyddsmålning som i målare täby. Hit räknas även underhållsarbetare som normalt utför lite enklare jobb, så som att rengöra och tvätta husfasader eller plocka ned tapeter.
  • Industrilackerare är en yrkesgrupp (målare nacka) som, med en särskild teknik, lackerar industriella produkter. Här går det att specialisera sig – en del fokuserar exempelvis främst på att lackera plastdetaljer.
  • Även billackerare organiseras av Svenska Målareförbundet. Det man främst gör är att återställa lack efter en kollision eller annan olycka som gjort att bilens yttre har skadats av målare nacka. Det är dock inte ovanligt att man arbetar med motivlackering. Ofta handlar det då om att få fram ett motiv enligt kundens önskemål av målare nacka.
  • Mätare. Mätare kallas den yrkesgrupp som sammanställer ackordsräkningar för målare och målerifirmor.

Vad har fackförbundet hittills åstadkommit?

Samtliga meriter går kanske inte att rada upp här, men det finns ett par händelser som varit särskilt betydande genom fackförbundets historia. Till exempel:

 

  • Hälsosammare arbetsmiljö. Som målare hanterar man dagligen vissa mängder kemikalier. Tidigare var arbetsmiljön för yrkesgruppen inte särskilt hälsosam (vissa argumenterar för att den inte är det idag heller) med tanke på att dessa kemikalier kunde leda till allvarliga konsekvenser för hälsan. Svenska Målareförbundet förbättrade situationen genom att sätta stopp för att måleriarbetare utsattes för lösningsmedelfärger.
  • Lediga lördagar och 40 timmars arbetsvecka. Svenska Målareförbundet var den första fackliga organisation att lyckas driva igenom lediga lördagar och, några år senare, 40 timmars arbetsvecka.
  • Innan Svenska Målareförbundet bildades, betalade arbetsgivare ut så kallade slumpackord. I korthet innebar detta att en summa gällde för hela projektet, vilket den målare som kunde erbjuda lägst pris fick. Senare bidrog man till att en rikstäckande prislista gjordes.